De Nervus Vagus

De nervus vagus is de 10de zenuw van onze twaalf hersenzenuwen, de zwerver genoemd. Het is tevens ook de langste en meest complexe zenuw in het hele lichaam. Het verbindt het brein met alle belangrijke organen zoals de darmen, de maag, het hart en de longen. Met de auriculaire tak van deze drukke zenuw als stimulatiepunt, zijn we in staat om een ​​therapeutische behandeling te bieden.

De nervus vagus speelt ook een hele belangrijke rol in het parasympatisch zenuwstelsel. Daardoor beïnvloedt het je ademhaling, spijsvertering en hartslag. Ook heeft het invloed op je mentale welzijn. Daarom is het optimaliseren van het functioneren van je nervus vagus erg belangrijk. Het kan je algehele gezondheid verbeteren en je stressbestendiger maken. Een toename van activiteit in je nervus vagus activeert het parasympatische zenuwstelsel. Zo’n toename betekent dat het lichaam zich dus sneller kan ontspannen na een stressvolle periode.

Vagus zenuwstimulatie wordt al vele jaren gebruikt als behandeling bij het voorkomen van epilepsie door middel van een implantaat. Het principe is hetzelfde, continue stimulatie van de zenuw. 

Tekenen en symptomen van een disfunctionele nervus vagus

Onze algehele gezondheid en het functioneren van onze nervus vagus staan sterk in verband met de activiteit van de zenuw zelf. Wanneer deze werkt zoals dat zou moeten, vertoont hij veel activiteit. Zoals we eerder al zeiden staat dit in verbinding met goede fysieke gezondheid, mentaal welzijn en weerstand tegen stress.

Wanneer de nervus vagus niet functioneert zoals bedoeld, vertoont hij dus weinig activiteit. Dit is dikwijls van toepassing op mensen die makkelijk gestrest raken en moeite hebben zichzelf te kalmeren na een stressvolle situatie.

Omdat een van de vele functies van deze zenuw ontstekingsremmend is, kan een chronisch verlaagde activiteit hiervan leiden tot chronische ontstekingsreacties. Deze kunnen op hun beurt een rol spelen bij hartziekten, kanker en diabetes. Ook kunnen ontstekingsreacties een rol spelen bij ADHD, angstgevoelens, depressie en de ziekte van Alzheimer.

Zo is een lage activiteit van deze zenuw in verband gebracht met verscheidene fysieke en mentale aandoeningen. De activiteit van deze zenuw is dus van invloed op veel belangrijke systemen. Klik hier voor de meest voorkomende klachten meer informatie.

Ben je benieuwd hoe de behandeling eruit ziet, klik dan hier.